Literatura

O bucată de vis. Sau… primul pas

coperta 1 coperta2 (360 x 542)

 

 

 

 

 

 

 

Erau câțiva ani buni de când mă gândeam la asta, să aleg și să traduc povești românești, să le fac cărți, să le cunoască lumea, să le citească oamenii, să se bucure și ei de vorba simplă și înțeleaptă a marelui nostru povestitor, Ion Creangă.  M-am gândit și răzgândit de câteva zeci de ori, ba că eu nu știu limba italiană atât de bine încât să pot face asta, ba că pentru a le traduce e nevoie de studii mai aprofundate, pe care eu nu le am în domeniu, că dacă faci o treabă e musai să o faci foarte foarte bine, că una, că alta, că o sută. Între timp am contactat ORDA (Oficiul Român pentru Drepturile de Autor), să fiu sigură că nu sînt probleme din acest punct de vedere.

În timp ce rațional îmi spuneam și puneam piedici, cu inima mă așezam la computer si traduceam povești, pagină după pagină, și mă confruntam cu dificultăți lingvistice (nu, n-o să vă ascund că a trebuit să mă uit în dicționarul Românesc pentru unele cuvinte a căror semnificație nu o cunoșteam), și mă izbeam de imposibilitatea de a reda cât mai exact unele idei, că nu știam cum să fac să transmit farmecul vorbirii populare, țărănești, specific românesc, și mă apuca ori râsul, ori plânsul, ori deznădejdea, ori speranța. Până a devenit certitudine.

Am dat textele la corectat, le-am autopublicat, iar acum sînt o frumoasă realitate, în două volume cu titlul „Raccolte per te” .

Dacă aveți rude, prieteni, colegi, copii, nepoți italieni, să sțiți că acum aveți posibilitatea de a le dărui (sau recomanda) cărți cu povești românești în limba italiană.

 

2 comentarii la „O bucată de vis. Sau… primul pas

  1. Frumoasa idee!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

The Glance

Gazing Wisdom, Exploring Places and More..

APort

"Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Caragiale

pogaciblog

Welcome to your new home on WordPress.com

Claudia Adriana

Marcu Claudia Adriana

Nevoie de noi

"Fă ce vrei, dar înainte pune-te în rândul celor care ştiu ce vor" Friedrich Nietzsche

Trezire divina

Acesta nu e un concurs, nu trebuie sa alergi, nici macar sa incetinesti, priveste in jur si nu mai vana pe toti, n-ai nimic de dovedit, nimic de subliniat.Iar cand te-ai linistit, inima ta va sti ca muzica ta se canta.Nu pleca fara sa spui ce gandesti.  Lasa-l pe El sa te ghideze in fiecare zi.Stim cu totii ca e bine sa fii smerit. Dar nu dansa facand haz. Ai putea pierde tot. Sa nu-ti para rau.  Ai putea cadea din cer. Poti invata sa zbori doar tinand catre soare.

Liviu Rusnaciuc Petru

Să mă citești visând că te visez citind poema vieții mele de tine întrebând...

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile agli occhi ... ed anche al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

%d blogeri au apreciat asta: