Timpul le rezolvă pe toate

Ori de câte ori scriu un articol despre copii, imediat mă gândesc la cei care copii nu au. Mă întorc în timp și îmi amintesc cum, atunci când nu eram căsătorită și nu aveam copii, eram în stare să citesc orice și despre orice, numai despre acest subiect nu. Se întâmpla așa probabil pentru că eu însămi îmi doream un soț, îmi doream copii, îmi doream foarte mult o familie, și această dorință întârzâia  a se împlini. Aveam cumva senzația că citind despre asta ar fi fost ca și cum aș fi învârtit cuțitul în rană. Ar fi fost ca și cum ai flutura prin fața ochilor o bucată de fleică unui om flămând. Neplăcut.

Sau, se întâmpla așa pentru că eu însămi am avut o copilărie lipsită de prezența părinților, lipsită de susținerea și protecția lor,  de sprijinul lor, de încurajarea lor, de sfaturile și de imbrățișarea lor, și, citind despre cât de fericiți erau alții, mi-ar fi provocat o puternică stare de disconfort, ca să nu-i spun acută durere. Și nu, nu mă durea fericirea lor, n-aveam o problemă cu asta, mă durea că eu nu am beneficiat de asta și nu mă puteam lăuda cu  așa lux. Dacă eu nu căutam sau evitam să citesc despre copii, nu înseamnă că nu mă puteam bucuram sincer de copiii prietenelor mele, sau de compania celor care erau crescuți altfel. Dacă eu eram singură și îmi doream o familie, nu înseamnă că nu mă puteam bucura sincer pentru prietenele mele îndrăgostite până peste cap, sau că nu mă puteam bucura sincer pentru familiile lor. Dimpotrivă, apropierea lor de mine mă făcea să mă simt parte din familia lor, mă bucuram alături de ele de considerație,  de includere, era ca și cum aș fi gustat și eu din tortul numit familie.

Și aici am ajuns la miezul subiectului: indiferent de motivul pentru care nu aveți copii (e prea devreme, aveți alte priorități, nu ați găsit partenerul potrivit, nu sînt condițiile necesare, etc) nu vă refuzați șansa, ocazia de a petrece timp frumos cu copiii altora și cu persoanele care au copii, și, neapărat, nu treceți peste articole și subiecte despre copii.

Acum am familie, am copii, și uneori mă gândesc că dacă pentru un număr de ani nu aș fi evitat subiectul, acum aș ști mai bine cum să procedez  într-o situație care pare fără ieșire; dacă nu aș fi gândit că „pe mine nu mă privește”, aș fi cumulat mai multe informații care acum mi-ar fi fost utile, așa cum mi-a fost, și îmi este  util tot ce am învățat în timp. Dacă mi-ar cere cineva părerea, i-aș spune să nu-și întoarcă privirea de la subiect, pentru că tot ce învățăm azi, ne va fi de folos mâine. Sau poimâine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s