Sărbători și Festivaluri

La Mulți Ani tuturor femeilor!

Cred că nu este femeie care să nu fi vibrat, măcar un pic, sau măcar o dată, la auzul acestor două cuvinte: 8 martie!

Probabil vibrația, fiorul în fiecare dintre ele are o sursă și o semnificație diferită și, probabil, fiecare dintre ele se așteaptă ca această vibrație să fie percepută de cât mai de departe, să ajungă cât mai departe, să fie ca o rezonanță a sufletului lor, în acord cu cei din jur și în acord cu ce-i în jur.

Vibrația are în fiecare femeie o anume intensitate, o anume nuanță, o anume frecvență, dar ceea ce e mai interesant si aproape intrigant, un anume motiv.

Mamele gândesc că e ziua lor; că s-a creat această zi pentru a le fi recunoscute (oficial) meritele, dureroasele eforturi, îndelunga răbdare, infinita dragoste, nesecata energie, neostoita reinventare, zburdalnica imaginație, neobosita joacă, nesfârșita educare și formare… în fine, tot și toate cele ce presupun nașterea și creșterea copiilor, tot și toate ce se pot aduna în cuvântul ”mamă”.

Soțiile gândesc că e ziua lor; că s-a creat această zi pentru a aminti și reaminti lumii întregi cât de importantă, de esențială este dragostea, cât de dulce este armonia, cât de tandră poate fi complicitatea, câte emoții se nasc din toate acestea, cât de sublime pot deveni clipele, cât de importantă este o masă caldă și o casă curată, un tovarăș de drum …în fine, tot și toate cele ce se pot aduna în cuvântul ”soție”.

Iubitele gândesc că e ziua lor; că s-a creat această zi pentru a le fi admirate zâmbetele, pentru a le fi desfăcute pletele râu pe umeri, pentru a face loc florilor în părul lor, pentru a le fi admirate siluetele, pentru a le fi auzite urmele pașilor lor și susurul vocii lor… în fine, tot și toate cele ce se pot aduna în cuvântul ”iubită”.

Fetele gândesc că e ziua lor; că s-a creat această zi pentru a ni se aminti candoarea de-nceput, pentru a nu uita inocența vorbei, pentru a nu uita puritatea privirii și neprihănirea gândului; că nu întâmplator e în luna lui mărțișor, că nu întâmplător e în luna primăverii…

Fiecare gândește diferit, și fiecare are dreptate.

Pe 8 Martie se sărbătorește Ziua Internațională a Femeii, iar femeia are și îndeplinește aceste roluri, și nu numai. Femeile de azi, sînt fetele de ieri, iar fetele de azi, sînt femeile de mâine…deci, consider că e și ziua fetelor.

În tot acest noian de senzații, roluri, gânduri, emoții, cred că e bine să nu uităm însă Originea acestei date, cred că e bine să nu uităm miezul acestei aniversări, care nu este altul decât lupta continuă a femeii pentru drepturile sale, lupta continuă a femeii pentru o viață mai bună, lupta femeii care muncește, lupta femeii pentru demnitatea ei și a copiilor ei, lupta femeii pentru recunoașterea socială și oficială a importanței și valorii ei.

Pentru asta, și pentru un moment de meditare și reflecție, prezint un scurt istoric al acestei date, cu informații preluate de pe wikipedia.

1857 – Originea Zilei Internaționale a Femeii este pe la mijlocul secolului XIX, când, în data de 8 Martie 1857, muncitoarele de la fabricile de textile din New York au protestat împotriva condițiilor inumane de muncă și a salariilor foarte mici.

1908 – În data de 8 Martie 1908, 15 mii de femei au mărșăluit la New York, cerând micșorararea zilei de muncă, salarii mai bune, dreptul la vot și încetarea exploatării copiilor pentru muncă. În luna mai al aceluiași an, Partidul Socialist din America a stabilit ca ultima duminică a lunii februarie să devină Ziua Naționala a Femeii.

1909 – Prima Zi Națională a Femeii a fost celebrată în Statele Unite în data de 28 Februarie 1909.

1910 – La nivel internațional, organizațiile socialiste din întreaga lume s-au întâlnit în anul 1910, la Copenhaga, în Danemarca, ocazie cu care s-a propus o Zi Internațională a Femeii.

1911 – În data de 19 martie 1911, Ziua Internațională a Femeii a fost sărbătorită pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania și Elveția. În acea zi, peste un milion de bărbați și femei au ieșit în stradă pentru o serie de revendicări.

1913-1914 – Ziua Internațională a Femeii devenise și un mecanism de protest împotriva Primului Război Mondial. Femeile ruse au sărbătorit prima lor zi internațională a femeilor în ultima duminică a lui februarie.

1917 – Patru ani mai târziu, în anul 1917, după ce două milioane de soldați ruși pieriseră pe front, mamele, soțiile și fiicele lor au ieșit în stradă în ultima duminică a lui februarie pentru a protesta împotriva războiului. “Pâine și pace” era sloganul lor.

1977 – În anul 1977, Organizația Națiunilor Unite și-a asumat responsabilitatea pentru adoptarea unei zile internaționale a femeii, invitând fiecare țară să proclame, orice zi a anului, în acord cu obiceiurile și tradițiile sale, ca “Zi a Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeii și Pace Internațională”. Nu a fost menționată în mod specific data de 8 martie, însă multe țări au ales să celebreze femeile în această zi.

Să ne amintim și faptul că această sărbătoare nu s-a născut din flori și zâmbete, ci dintr-o crudă realitate și după lungi, crâncene lupte și suferințe, pentru ca noi, azi, să putem fi libere, cu drepturile de care ne bucurăm, noi și copiii  noștri.

La Mulți Ani, tuturor femeilor, oriunde în lume s-ar afla!

0 comentarii la „La Mulți Ani tuturor femeilor!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

De la lume adunate si-napoi la lume date

Recomandari amicale si sincere a unui produs sau serviciu..,. Te poti baza pentru un sfat de calitate.Te ajut sa iti promovezi produsele

Sinapse

Simple, dar cu viață

So many books so little time

Omul este atat cat intelege.

BeingHuman

Makeup is art. Beauty is spirit.

My nature journal

By Adela Teban

Chaotic Shapes

Art and Lifestyle by Brandon Knoll

racoltapetru6

Just another WordPress.com site

The Godly Chic Diaries

BY GRACE THROUGH FAITH

SUNT UN ADOLESCENT REBEL

.... si asa vreau sa raman...

„Ingerii sunt spirite inaripate, prietene cu spiritul tau inaripat.“

Sunt lipsit de complexe pe un fond timid/ unii bibliotecari ar zice ca-s agresiv//Sunt eroul meu din nou, tot ce zic e zid Cand sunt tras par treaz , cand sunt treaz par zid..

Poeme nemuritoare

„Poezia este o artă care doare. Doare atât cât doare arta. Toată arta la un loc nu ustură însă aşa de tare ca poezia.”

supravietuire a-z

Daca te pregatesti inseamna ca esti un optimist.

%d blogeri au apreciat asta: