Asia

Asia

(Acest text îl veți găsi și pe pagina „Asia” din Menu, însă, la cât am muncit și la câte informații cuprinde, cred că merită un loc și pe prima pagină, și mai cred că veți fi și voi de-acord cu mine.)

Sigur că o descriere exhaustivă (mi-) ar fi imposibilă, bineînțeles că menționând una este omisă alta, e clar că orice domeniu și sector are locul lui și fiecare  merită atenția cuvenită. Toate acestea (împreună și separat) mă determină să mă rezum doar la câteva repere descriptive despre acest măreț continent.

Da, măreț, pentru că: Asia este cel mai mare continent al Terrei; Asia este continentul cu cele mai întinse și înalte lanțuri muntoase din lume – dacă e să amintim doar Munții Himalaya, cu Vârful Everest (8848 m), sau Munții K2 (8611 m); aici se condensează 60% din întreaga populație a Pământului; aici este cel mai mare podiș din lume, Podișul Pamir; aici se găsește al doilea cel mai mare deșert din lume, Gobi; aici se află cel mai vechi și cel mai adânc lac din lume, Lacul Baikal (1620 m); aici se găsește cel mai mare golf din lume, Golful Bengal; aici este cea mai populată țară din lume, China; aici se găsește cel mai jos punct de pe uscat (-154 m în Depresiunea Turfan, China) și cel mai jos nivel marin (-394 m, Marea Moartă, care este și cea mai sărată mare din lume); aici este și cea mai veche capitală din lume, Damasc; aici este și Mongolia, țara cu cea mai mica densitate a populației de pe glob (1,6 loc/km); aici s-au înregistrat cele mai joase temperaturi (- 71° C) în Siberia; aici este insula cu cei mai mulți vulcani activi (Insula Java); aici este cel mai adânc canion din lume, Canionul Namjargbarwa; aici este peninsula cea mai mare din lume, Peninsula Arabică.

Tot pe pământ asiatic își are sediul cea de-a doua cea mai mare industrie cinematografică, Bollywood (India); aici se mănâncă cele mai exotice preparate culinare; aici se află statuia cea mai mare din lume, Statuia lui Budha, (71 m) și tot aici este cel mai lung tunel submarin din lume, Seikan; aici este și Kazahstan, cu al său lac migrator, Alakol, care în ultimele trei decenii s-a deplasat cu cațiva km; aici este și Taigaua Siberiană, care este cea mai întinsă pădure de conifere; aici se află și cea mai mare deltă de pe glob, formată de fluviile Gange și Brahmapurta; aici sînt și musonii care aduc odată cu ei, foarte mari cantități de precipitații, și tot aici se află și cel mai mare arhipelag al Terrei, Indonezia.

Asia ocupă primul loc pe glob la producția de ciment, la exploatarea lemnului, la industria textilă, la producția de mătase naturală, la numărul de bubaline, caprine, porcine; aici este și Japonia, țara care ocupă primul loc în lume la producția de masini și nave maritime, precum și în aparate radio și televizoare;  Asia este cel mai mare producător de cereale și cel mai mare producător de plante tropicale și subtropicale din lume.

Dintre personalități îi amintesc pe împăratul persan Darius I cel Mare, pe temutul Gengis Khan, pe primul împărat al chinei Qin Shi Huang, pe Mahatma Gandhi,  pe Rabindranath Tagore, Confucius, Budha, Dalai Lama și lista poate continua.

Surse: ipedia și cer și pământ românesc

0 comentarii la „Asia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

The Glance

Gazing Wisdom, Exploring Places and More..

APort

"Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Caragiale

pogaciblog

Welcome to your new home on WordPress.com

Claudia Adriana

iulie in doi

Nevoie de noi

"Fă ce vrei, dar înainte pune-te în rândul celor care ştiu ce vor" Friedrich Nietzsche

Trezire divina

Acesta nu e un concurs, nu trebuie sa alergi, nici macar sa incetinesti, priveste in jur si nu mai vana pe toti, n-ai nimic de dovedit, nimic de subliniat.Iar cand te-ai linistit, inima ta va sti ca muzica ta se canta.Nu pleca fara sa spui ce gandesti.  Lasa-l pe El sa te ghideze in fiecare zi.Stim cu totii ca e bine sa fii smerit. Dar nu dansa facand haz. Ai putea pierde tot. Sa nu-ti para rau.  Ai putea cadea din cer. Poti invata sa zbori doar tinand catre soare.

Liviu Rusnaciuc Petru

Să mă citești visând că te visez citind poema vieții mele de tine întrebând...

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile agli occhi ... ed anche al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

%d blogeri au apreciat asta: